Jak wykonać inkubator 




Tutaj dowiesz się, jak w prosty sposób zbudować mały inkubator dla jajeczek patyczaków i straszyków.

Inkubator ten nie jest może cudem techniki, ale ma jedną podstawową zaletę: jest mały i mieści się praktycznie wszędzie.

Do budowy potrzebne będą:
1 - butelka po wodzie, w tym przypadku gazowany żywiec
2 - kawałek podwójnej gazy ok 15x15cm
3 - 3 gumki recepturki, 2 duże i jedna mała
4 - kawałek podwójnej gazy 7x7 cm

dodatkowo:
nożyczki
woda

Butelkę obcinamy ok 7cm od dołu, na wysokości ok 4 cm od dna obciętego kawałka, robimy wkoło 4-6 dziur o średnicy 3-4mm, nalewamy wodę, tak aby nie wylała się przez dziurki, naciągamy gazę i zabezpieczamy gumką. Dziurki są dla zapewnienia wentylacji. Tniemy butelkę (górny fragment, który nam został) jeszcze raz na wys. 20cm od góry i robimy nacięcia pionowe, co 4cm, na wysokość ok. 4cm od dołu. Kładziemy na gazę jajeczka i rozchylając ponacinaną butelkę nakładamy ją na dolną część. To jest najtrudniejsza czynność, najłatwiej odchylić pół butelki i nałożyć od boku. Potem zakładamy na założoną część butelek drugą gumkę.

Jeśli chcemy otworzyć inkubator, pamiętajmy aby zdjąć najpierw gumkę, bo inaczej będziemy zbierać jajeczka z podłogi. Inkubator tak wykonany można delikatnie przenosić za szyjkę podtrzymując dno. Wymiar można dopasować do wysokości swojej półki. Na szyjkę butelki zakładamy mały gazik i gumkę. Teraz pozostaje nam czekać, co kilka dni możemy przez szyjkę prysnąć lekko rozpylaczem ogrodowym mgiełkę wodną w celu zwiększenia wilgotności. Po wylęgnięciu się pierwszych larw, włożyliśmy do środka gałązkę trzykrotki, na którą patyczaki sobie wchodzą i jedzą, nie trzeba ich wtedy od razu wyjmować tylko grupkami, jak się wylęgnie więcej. W naszym inkubatorze wylęgły się patyczaki i straszyki.