Patyczak rogaty (Medauroidea extradentata) PSG 5, Phasmatinae, Brunner 1907 - pochodzi z Wietnamu. Jest łatwy w hodowli, więc podobnie, jak patyczak indyjski, poleca się go początkującym hodowcom. Dobrze znosi spadki temtaratur i wilgotności. Optymalna temperatura dla tego gatunku to 20 stopni Celsjusza. Łatwo jest odróżnić samca od samiczki. Samiczka ma zielonkawopiaskowe zabarwienie i wyraźne na głowie dwa, krótkie różki. Jest większa i grubsza od samca, ma króciutkie czułki, a na stawach wyraźne zgrubienia (kulki). Samiec nie posiada różków, jego ciało jest gładkie i brązowawe, czułki trochę dłuższe od czułków samicy. Ma bardzo długie nogi i wyraźnie zaznaczone, białe stawy. Patyczaki rogate dobrze czują się w terrariach wyposażonych w długie gałązki, których końce muszą dotykać sufitu ich mieszkania. Ważne jest, by ich nie przgrzewać, gdyż czują się najlpeiej w chłodnych warunkach (17-22 stopnie Celsjusza) niż w ciepłych (ponad 25). Jeśli chodzi o pożywienie, jedzą dokładnie to samo, to patyczaki indyjskie, czyli liście jeżyny, maliny, porzeczki, wiśni. Niektórzy podają nawet sałatę, choć osobiście uważam, że jest to ryzykowne i jeśli już nie mamy wyboru, podawajmy patyczakom sałatę niepryskaną. Można ją wysiać do skrzynki w domu i podawać świeże listki. Jednak sałaty nie polecam (zawiera toksyczne dla owadów związki). Zdjęcia patyczaków rogatych (kliknij, by powiększyć):Patyczaki rogate