You have entered an nonexistent WOEID. You must go to Yahoo Weather Channel and search your Location by name or zip code. At the end of the browser link you will find the WOEID code that you need to add to the admin section of the module.
You have entered an nonexistent WOEID. You must go to Yahoo Weather Channel and search your Location by name or zip code. At the end of the browser link you will find the WOEID code that you need to add to the admin section of the module.

Mazurek czarno-biały

Mazurek

 

Święta Wielkanocne bez mazurka? Niedoczekanie ;) Ten jest prosty i łatwo go zrobić, można też zaoszczędzić na czasie i ciasto zagnieść wcześniej, po czym zamrozić. Moje leżakowało w zamrażarce ponad tydzień. Na dzień przed pieczeniem (a najlepiej piec w piątek), wyjmujemy ciasto z zamrażarki i przekładamy na noc do lodówki, gdzie się do rana rozmrozi i będzie gotowe do pieczenia. Mój mazurek jest akurat czekoladowy, z gorzką i białą czekoladą, ale śmiało można użyć konfitury, kajmaku, masy makowej, etc. Do ozdobienia użyłam gotowców z cukru, ale można ozdobić mazurka migdałami, orzechami, rodzynkami lub innymi suszonymi owocami.

 

 

Składniki na ciasto:

* 250g mąki pszennej
* 2 żółtka
* 90g cukru pudru
* 150g margaryny Kasia (lub masła)

Masa:

* 100g gorzkiej czekolady
* 100g białej czekolady

Wykonanie:

1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny (można też zamrozić).

2. Z ciasta rozwałkowujemy placek wielkości blachy (28cm x 24cm), zostawiając 1/4 ciasta na brzegi. Formę wykładamy papierem do pieczenia, ciastem wylepiamy foremkę, z pozostałego ciasta formujemy wałeczki i układamy wokół mazurka oraz po środku na skos. Dociskamy lekko palcami. Widelcem maczanym w mące robimy wzorki, po czym nakłuwamy spód na całości:

3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza, pieczemy ciasto na najwyższym stopniu piekarnika przez około 20-25 minut (zależnie od piekarnika). U mnie ciasto zrumieniło się po około pół godzinie. Zostawiamy w gorącym piekarniku na 5 minut, po czym wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia.

4. Czekolady topimy kolejno w kąpieli wodnej i wykładamy na ciasto.

5. Kiedy czekolada całkowicie zastygnie, ozdabiamy mazurka. Można wykonać jasne ozdoby na ciemnej czekoladzie i na odwrót, poukładać owoce, orzechy, co kto sobie życzy, wedle inwencji twórczej i fantazji.

 
Szukaj
Siedlce Gda Pl

Zapraszamy
na nasz portal osiedlowy
Siedlce.Gda.Pl

logo

Promujemy

Polecamy powieści red. naczelnej naszego portalu.
Szczegóły na bieżąco na FB:


"Goniąc cienie"

W wydawnictwie WFW
i innych księgarniach

"Zdążyć przed świtem"

W
EMPIKU
oraz w innych księgarniach, a także w wydawnictwie
na zaczytani.pl

Reklama
Sonda
Nowa odsłona portalu:
 
Strona...
Komentarze

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy użytkowników, które są ich indywidualnymi opiniami. Komentarze obelżywe, wulgarne oraz obraźliwe, będą usuwane.

Jeśli życzą sobie Państwo odpowiedzi na jakikolwiek komentarz drogą elektroniczną, wymagane jest podanie istniejącego adresu e-mail.